Az egyházaknak jutó felajánlások mértéke

felajánlásokat az egyházaknak

Az egyszázalékos felajánlások szétosztása között nagy érdeklődésre tarthat számot az egyházak nak jutó felajánlások mértéke. Mindenkit érdekel, hogy mennyit kaphatnak a katolikusok, a gazdagnak elkönyvelt zsidó felekezetek vagy éppen a Hit Gyülekezete. Mivel minden évben készül kimutatás a pontos összegekkel, ezért az 1%-okból valóban komoly következtetések vonhatók le. Az ofakht szerint az elrendezés a következő:

Első a katolikus egyház.

Összes felajánlás: 2 297 717 003 forint. Felajánlók száma: 605 700 fő

Egy főre tehát jut 3800 forint felajánlás. Ez nagyjából megegyezik az összes adózó által a civileknek juttatott összeggel.

Második a református egyház. A fenti adatok sorban: 832 779 741 forint, 210 708 fő

Egy főre jut tehát 3952 forint. Valamivel több, mint a katolikus egyháznak jutó felajánlások száma.

Harmadik helyen állnak az evangélikusok. Összes felajánlás: 239 290 235 forint. Felajánlók száma: 54 504.

Egy főre jut 4390 forint, vagyis 15%-kal több, mint a katolikusoknál, és 10%-kal több mint a reformátusoknál.

Negyedik helyen, immáron lényegesen lemaradva összes bevétel tekintetében jönnek a baptisták. A számok részletezése nélkül, innentől már csak az egy főre jutó felajánlásokat ismertetjük. A baptista hitű felajánlókra tehát 4228 forint jut fejenként.

A krisnatudatú hívők fejenként 4986 forintot ajánlottak fel közösségüknek, ami jócskán meghaladja az eddigi egy főre jutó összegeket.

A Hit Gyülekezete a második meglepetés a listán. (Az első a katolikus egyház, amelynek hívei ezek szerint a legszegényebbek a keresztény egyházak és felekezetek között!) A közvélekedés szerint a Hit Gyülekezetének tagjai igen gazdag emberek, hiszen az egyházban a hierarchia is aszerint alakul, hogy kinek mekkora a vagyona – vagyis fontos, hogy ki mennyire gazdag ember. Ehhez képest az egy főre jutó felajánlások összege mindössze 2215 forint, messze a legalacsonyabb az eddigiekhez képest.

Hetedik helyen áll a MAZSIHISZ, vagyis a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. Előítéletek ide vagy oda, ez a zsidó felekezet fejenként 6924 forintot kap, vagyis adófizetői fejenként és átlagosan csaknem 700 000 forint szja-t fizetnek be az államnak évente.

A lista további tagjaiból már csak a legérdekesebb adatokat emeljük ki. Ha viccelődni akarnánk, azt mondhatnánk, aki gazdag akar lenni, lépjen be a Szent Margit Anglikán/Episzkopális Egyházba, ugyanis híveik toronymagasan a legtöbb szja-t fizetik be az 1%-ok alapján: 12277 forintot. Vagyis éves szja-juk csaknem 1, 3 millió forint volt a 2011-es évre!

A dobogó első helyén tehát az anglikánok állnak, a harmadikon pedig a Mazsihisz. A másodikon szintén egy zsidó felekezet foglal helyet, az EMIH, vagyis Egységes Magyar Izraelita Hitközség. 1225 felajánlottjaik fejenként 7311 forintot utalt szja-jából Köves Slomó főrabbi felekezetnek.

2013-ban a 2012. évi adó egy felajánlásoknál szintén választhatunk egyházat is a civil szervezetek mellett. Az egyházak esetében fontos tudnunk a technikai számot is, mivel a nyilatkozat kitöltésekor fel kell tüntetnünk a NAV felé.