Influenza megelőzése

Influenza megelőzése

Influenzásnak lenni manapság mindennapos dolog. Ezt az egyszerű megfázásos tüneteket produkáló vírusos megbetegedést azonban érdemes komolyan venned. A múltszázadban egy 1918-as influenza járvány világszerte több mint 20 millió áldozatot szedett. Szerencsére ma már minden rendelkezésre áll, hogy téged ne dönthessen ágyba.

A felső légutakat megtámadó téli és tavaszi vírusos fertőzések egy része valóban csak a megfázás kategóriájába sorolható. Az influenza jelenléte sokkal inkább megviseli az emberi testet, akár a tüdőt is megtámadhatja. Fontos tudni, hogy az erős immunrendszer és a körültekintő megelőzés tökéletes védőpajzsot képezhet mindennemű gonosz vírus ellen.

Honnan ismered fel?

Ha a hamburgeren és chips-en élő öcséd napokra belázasodik, fáj a feje és szinte az egész teste sajog valami gyanús tompa fájástól, akkor szinte biztos, hogy az influenza vírus tevékenykedik szegényben. Ha azonban csak torokfájásról, fejfájásról, esetleg mellkasi kellemetlenségekről panaszkodik, akkor valószínűleg csak megfázott gyenge immunrendszerének és vékony öltözködésének köszönhetően. A megfázásból ritkán alakulnak ki további szövődmények, az influenza azonban életveszélyes tüdőgyulladásig is fajulhat.

Tudtad?

  • Több mint 100 féle megfázást előidéző vírus él a földön.
  • Minden évtizedben újabb és újabb influenza vírusok fejlődnek ki, ezért senki sem lehet konstansan immunis.
  • A vírusos megbetegedések ellen a bakteriális fertőzésekre kifejlesztett antibiotikumok hatástalanok.
  • A mai napig nincs biztos gyógyszer a megfázás ellen. Csak a megelőzésben bízhatsz!
  • A vírusok zárt terekben, osztálytermekben, irodákban, szórakozóhelyeken lesnek leginkább áldozataikra.
  • Kézmosással és zuhanyzással a még bőrön tartózkodó vírusok hatékonyan eltávolíthatók.
  • A tünetek a fertőződést követő 1-4. napon jelentkeznek.
  • A legtöbb influenza vírus Ázsiából ered, ahol az ember és állat közeli együttélésének hatására számtalan új vírusmutáció jön létre.

A tuti védekezés – kívülről és belülről

Nincs mese, ez valami olyan dolog, amitől jó távol maradni. Építs magadnak hatékonyan funkcionáló immunrendszert! A századfordulón még meglehetősen egyhangú volt az emberek táplálkozása, így könnyen megesett, hogy tél végére elődeink legyengültek a vitaminhiánytól. Ma azonban a táplálékok teljes tárháza a rendelkezésedre áll ahhoz, hogy kihozd szervezetedből a maximumot. A közeledben prüszkölő, miniatűr vírus kolóniákat szerteküldő kolléga ellen a rendszeres szellőztetés és takarítás gyors segítség lehet.

Az abszolút megoldás két szóban rejlik: edzés és táplálkozás. Egy testedzésekkel megacélozott, megfelelő üzemanyaggal működtetett szervezet sok mindent kiáll. Még a tél vírusos támadásai is elkerülhetnek, csak eddz, eddz és eddz! A kemény tréningekhez az igényesen kialakított táplálkozás fogja a megfelelő üzemanyagot szolgáltatni.