Sopron város

Sopron város

Sopron Nyugat-Magyarország legrégebbi városa, melynek egyedi arculatát csodálatos középkori együttes emlékműve, egy kis magyar ékszerdoboz adja. Az Ausztriával közvetlenül határos település már az őskorban lakott volt. A várost Scarbanzia néven alapították Tiberius római császár uralkodása alatt. A helyiek a történelem során kétszer is bizonyították hűségüket a város iránt.

A 8. században egyre több külföldi kézműves és borász, kereskedő, pénzváltó telepedett meg Sopronban. A várat 1273-ban a külföldi II. Otokar kezébe került. Sopront azonban 1277-ben a Liberator IV. László. Shopront hűségének jutalmaként a király szabad királyi várossá tette. Trianon idején 1921-ben népszavazást tartottak, amelyen a lakosoknak kellett eldönteniük, hogy Sopron Ausztriához vagy Magyarországhoz tartozzon. A helyiek a második lehetőségre szavaztak. Azóta Sopront „hűséges városnak” hívják. A tűztorony a város jelképe. homlokzatán a civitas fidelissima (hű város) felirat olvasható. A hengeres torony tetejét jón oszlopok díszítik, amelyek körül az 1739-ből származó harangot veszik körül. Az épület tetején a szél irányát jelző kétfejű réz sas kiált az ég felé.

Sopron 1975-ben aranyérmet nyert az F.V.S. Alapítvány Európai Műemlékvédelmi díján. Sopron területe öt nagyobb egységre osztható. Ezek (1.) a belváros, (2.) Várkerület, (3.) Bécsi külváros (4.) Balfi és Győr (5.) Újtelek és (6.) Lővérek.

(1.) Sopron középkori városközpontja

Melyet a Várkerüket-Ógabona tér-Széchenyi tér határol bejárható. A lépcsőn való bátran felmászáshoz a megnyíló felejthetetlen panoráma kárpótol a fáradságért. A torony utcaszintjét átszelő Hűség kapun keresztül Európa egyik legszebb terére juthatunk be. A Fő tér egykor nyüzsgő piac volt. Épületei közül kiemelt figyelmet érdemel a középkori városháza és a gótikus gyógyszertár, amelyben Gensel Cornell patikájának ad otthont. Ma gyógyszertármúzeum működik benne. A Gambrinus-ház 1496-ig városi ház volt. A homlokfal jellegzetes megjelenését a boltívben található hármas ablak és a kovácsoltvas erkély adja. A Soproni Régészeti Múzeum a Fabriciusz-ház gótikus épületében kapott helyet. A gyűjtemény a római kor emlékeit tartalmazza. Középkori műtárgyak láthatók a Tábornok-házban, amely Sopron egykori polgármestere, Christoph Lackner tulajdona volt. Ha a gyönyörű Stornó sarokház beszélni tudna, érdekes történeteket hallanánk előkelő lakóiról, a súlyos károkat okozó földrengésről és tűzvészről. Mátyás király, gróf Zichy és Liszt Ferenc is ezt a szállást használta Sopronban. Tulajdonosa egy kéményseprő volt, akinek szenvedélye a festés és a restaurálás volt. Storno Ferenc értékes műalkotásokat hagyott a városra. A tér déli oldalán áll a háromhajós Kecsketemplom (1280). Az egykori bencés templomban koronázták meg. Ferdinánd. Feltétlenül fedezze fel a templom háromhajós belső terét, a szentélyt és az orgonakarzatot, amelyet freskókkal díszítettek! A központi tér közepén magasodik a csodálatos Szentháromság-szobor, amely a magyar barokk kiemelkedő alkotása. A templomlátogatás után a Templom utca macskakövein sétálva középkori eredetű barokk lakóházakban gyönyörködhetünk. a Kolostor utcában 2 barokk szobrokkal és címerrel díszített Eszterházy-palota látható. A Római út és épületmaradványok szinte minden ház rekonstrukciója során előkerültek, de a legtöbb a Városház utcában látható.

2. A Várkerület

A várterület a már említett központot körülvevő egykori városfal vizesárkának külső peremén alakult ki. Itt számos kis üzlet található, amelyek elődei már a középkor óta kereskednek. Az ekkor keletkezett lakóépületeket barokk, rokokó, reneszánsz és klasszikus stílusban építették át. A gyönyörű, két nagy koncentrikus körből álló épületegyüttes különleges hangulatot áraszt.

A vár területére balra haladva azonnal látható a 8,5 m magas várfal kis része, ahol a római és a középkori építészet nyomai egyaránt fellelhetők. Innen hamarosan ismét a Tűztoronyhoz érünk, ami ezen az oldalon a város bejárati kapuja…. A bejárati kapu hatalmas városkapu volt a római jelenlét idején. Ma már csak egy rövid utca, amely az egykori erőd fűrészelt elrendezését viseli.

Itt fordul meg a Várnegyed. A szoba díszes korinthoszi oszlopán Mária-szobor áll.

3. A Bécsi külváros

Egyházkerületnek is tekinthető, mert van 3 fontos templom és sok olyan helyszín, amely a lakók vallásosságát mutatja. Ha végigsétálunk az Előkapuval szembeni Ikwa-patak hídján, hamarosan elérjük a hét évszázada itt álló Szent Mihály-templomot, melynek felszentelésén a legenda szerint még Mátyás király is részt vett. A nyugati oldalon 48 m magas impozáns torony számos díszítése közül kiemelkedik a kőrácsos ablakok, az óra és a Sopron címerét tartó angyal. Az erkély alatti vízköpőket Stornó Ferenc készítette. A Szent János templomot a 2. században Endre ajándékozta a johannitáknak. Az egyik támpilléren Szent János kőszobra látható. A szomszédságban a harmadik templom a Szentlélek-templom, nagyon hasonlít a Belvárosi Kecsketemplomhoz. Az egykor itt élt iparosok és borászok házait vallási témájú szobrok díszítik. A Sas téri lakóház ajtaja melletti fülkében található Kismartoni Madonna szobor hiteles másolata örvendezteti meg az utazót.

(4.) A Balfi- és Győri külváros

A kerület a Balfi és a Győri út mentén húzódik. Kiemelése a csonkakúp alakú szélmalom (Rozália u. 2.), mely Salzman Károly szélmalmokat nélkülöző, de mégis szép ízvilágát egészíti ki. A Szentháromság-kápolna mennyezeti íveit cseh üvegboltozat fedi. A főoltár festménye Dorfmeister István munkája. Érdemes felkeresni a templom otthoni kápolnáját, amelyet Szent pápa festménye díszít. Irgalmas. A várost elhagyva a Blafi úton található a híres Pihenőkereszt. Szent Quirinus állítólag itt maradt, mielőtt Rómába vitték. A Győr út felől bővülő Kőfaragó teret romantikus stílusú épületek veszik körül. A tér zöld részén található a Szent István szobor. Ioan Nepomuk soproniak életét figyeli. A soproni Szent Margit Kórház a közelben található. Az osztrák segítséggel épült korszerű kórház az ország egyik legmodernebb egészségügyi intézménye. Csodálatos kertjében az Alpok aljáról friss levegő segíti a betegek gyógyulását.

5. Az Újteleki külváros

A Május tér 1. szám alatti, rózsákkal körülvett Liszt Ferenc Múzeum nevével ellentétben régészeti leleteket rejt. A tér közepén öntöttvas időjárásjelzővel ellátott pavilon tájékoztat az időjárás és a légnyomás változásáról, a nyugati sarokban pedig vörös homokkőből épült református templom áll. A szomszédságban található, 1836-ban épült klasszikus fürdőház egykoron nagy forgalommal járt. Pihenjünk és látogassunk el Sopron legnagyobb parkjába, a 10 holdon található Erzsébet Kertbe.

6. A Lővérek

A belvárostól délnyugatra fekvő dombon található Lővérek környéke Sopron Rózsadombjának is nevezhető. Vannak villák és szállodák a környéken. Legnagyobb utcája a Lővér körút, amely egész Lankát bejárja a Prinz Erdei Üdülőterület, a Lővér Uszoda és a Tüdőszanatórium mellett. Innen közelíthető meg Sopron leglátogatottabb erdei kilátója, a Karoli-fennsík (398 m), melynek 23 méteres kőtornya remek kilátást nyújt Sopron középkori bájjal átitatott épületeire és a festői tájra. A Soproni-hegység patakokkal körülvett erdei a turisták kedvelt helyei. A fenyővel kevert tölgyek helyenként a szelídgesztenyének adják át a helyét. A lehullott törmelékben a rózsaszín ciklámenen Sopron jelképe (másik a Tűztorony mellett) látható. Mivel a növény védett, virágait ne vágjuk le! Nyár végén elcsíphetjük az erdei áfonya érési idejét.